lördag 22 maj 2010

Den röda tråden


Jag är ju väldigt förtjust i böcker som har i vad som kallas för ”a strong narrative” - en stark berättelse. Den starka berättelsen eller handlingen är verkligen typisk för underhållningsromanen och jag försöker åstakomma det själv i mina egna veckotidningsromaner. Jag tror detta har att göra med min filmskolning, som kommit till god användning här.
Det ska finnas en tydlig röd tråd som naglar fast läsaren.

Ändå var det jag missade insåg jag i efterhand, i bidraget jag skickade till Hemmets Journals tävling i att skriva följetong, för något år sedan. Det vinnande bidraget verkade dock ha det, det magiska drivet.
Själv fastnade jag i miljöbeskrivningar. Men om jag komprimerat handlingen i tio avsnitt hade den blivit ganska tunn. Det fanns inte tillräckligt många eller intressanta vändpunkter.

Med andra ord, det saknades en bärande, stark, utmejslad handling. Folk som sitter och dricker kaffe /alternativt flädervin i övervuxna trädgårdar och pratar räcker inte. Det är på sin höjd mysigt, speciellt för författaren, som drömmer sig bort...
Men att skriva mest för att försöka förflytta sig bort från vardagen och verkligheten är nog ingen bra idé. Iallafall inte om man glömmer målet och syftet för texten - i det här fallet att få läsaren att fortsätta vända blad, känna spänning, läsa vidare och framför allt köpa nästa nummer av tidningen!

(c)Jenny Bäfving (Skriv om ditt liv och Skriva romaner för veckotidningar)

2 kommentarer:

kerstin svea sa...

Det där med flädervin eller var det saft? i bersån känner jag igen. Mina texter tenderar till sådana långdragna underbara beskrivningar - men ingen skulle vilja läsa dem. Inte heller jag själ. Men skriva är en annan sak. Konstigt?

ingersord sa...

Själv skriver jag alldeles för kort och snabbt... Mina miljöbeskrivningar är för torftiga och min gestaltning likaså.... Har liksom bråttom att berätta.
Men med övning så kanske det fixar till sig.
En annan sak som jag har problem med är att jag ofta hoppar mellan nutid och då tid.... ett svårt problem för både mig och en eventuell läsare....suck!