Lästips

Många av böckerna (även de på engelska) finns att beställa på www.bokus.com eller www.adlibris.se
Finns de inte att tillgå där, kolla även på Bokbörsen där man kan köpa begagnade böcker : www.bokborsen.se

Atwood, Margaret "Att förhandla med de döda" Prisma Bokförlag 2003
En essäsamling om litteratur och litterärt skapande. Carina Burman skriver i SvD 020816 om boken: "Allting i ´Negotiating with the Dead´är inte originellt, allt är inte heller riktigt rimligt - men samtidigt lyckas Atwood genom sin personliga tolkning av skrivandet sätta fingret på den kluvna författarrollen och den svårbegripliga skrivprocessen. Litteraturen är faktiskt, som hon konstaterar, den enda konstform där vi hör de dödas röster".

Augustsson, Lars Åke "Att skriva romaner och noveller" Ordfront, 1993
Teori och övningar varvat med intervjuer med svenska fVrfattare. Inriktad på konstnärligt skrivande. Bra skrivövningar. Något sträng i tonen. Tar ställning mot s k underhållningslitteratur.

Augustsson, Lars Åke "Lust att skriva" Ordfront 2002
"Lust att skriva" betonar allas möjligheter att skriva och fokuserar på upptäckarglädjen i skrivandet. Författaren tar även upp vikten av att läsa, om att våga överskrida sanningsgränsen och släppa loss fantasin. I boken tas även ämnen som miljöskildring, människoskildring, konflikt, dialog, spänning och scener upp.

Burholm, Annika "Den åttonde dvärgen: en bok för skrivare som söker sina historier" Podium, 2000
Många övningar för att få inspiration till att hitta berättelserna som finns inom oss. Kan med fördel kombineras med Stephen Kings bok om skrivande.

Cameron, Julia "Öka din kreativitet - den artistiska vägen" Richters Förlag, 1995
En träningsbok i att återerövra sin kreativitet. Författaren har bl a skrivit manus till filmen "Thelma och Louise". Boken är en klassiker i USA.
Cameron, Julia "Lusten att skriva" Kontrast Förlag, 2004

Clod, Bente "Skriv - en bok om att skriva" Alfabeta, 1989.
Tar upp prosa, lyrik och dramatik. Många och bra skrivövningar.

Coetzee, J.M "Elisabeth Costello" , Brombergs förlag 2003
Denna roman innehåller essäer om vad litteratur är och bör vara och vilket uppdrag en författare har. Romanen handlar om en äldre författares syn på litteraturen och författarskapet.

Doubtfire, Dianne "Att skriva en roman…." Bokförlaget Spektra, 1980
En praktisk handledning i hur man skriver en roman. Mycket konkret men också ganska begränsande. Engelska versionen: "The Craft of Novel Writing"

Ekholm, Lasse "Skriv boken" Opal, 1997
Mycket skrivövningar och skrivlekar. Rekommenderas på grund av sin lustfyllda inställning. Målgruppen är skolungdomar.

Ernald, Sigbritt "Skrivsätt. Handbok för unga skrivare" Alfabeta, 2001
Översiktliga beskrivningar om olika genrer inom skrivande (novell, saga, krönika, essä o s v). Författaren är lärare i svenska. Målgruppen är skolungdomar.

George, Elisabeth "Skriv på!" Prisma 2004
Deckarförfattaren Elisabeth George har lett skrivarkurser i mpnga år. En inspirerande och handfast bok i konsten att skriva. Finns i pocket.

Goldberg, Natalie "Skriva med kropp och själ: befria författaren i dig!" Rabén och Sjögren, 1992
Om att släppa hämningarna, hitta flödet, lyssna inåt. Författaren är zenbuddist och tar inspiration till skrivprocessen från sin religion. I USA är denna bok en klassiker. På engelska "Writing Down the Bones"

Grönte, Veronica "Pennvässaren" Argument Förlag 2003
En utmärkt handledning för skrivarkurslärare! Även lärorik läsning för folk som vill skriva.

Gummesson, Maria "Att skriva börjar här" Ordfront, 1998
Tar upp lyrik, dramatik, copywriting, prosa. Intervjuer med svenska, unga författare. Målgruppen är ungdomar.

Hägg, Göran "Nya författarskolan" Månpocket, 2005
En underhållande bok om skrivande, författad av en satirisk och skarpögd person som ofta syns i paneldebatter och tv-soffor.

Johansson, Peter Gustav "Det sjunkna alfabetet" Natur och Kultur, 1996
Tar mest upp novell- och romanförfattande men även lite lyrik, dramatik och satir. I boken finns en berättelse inbakad,. Mycket kunnigt skriven.

Johansson, Peter Gustav "Spiken i körsbärsträdet" Natur och Kultur, 2000
Tar upp novellskrivandet. Bra övningar och instuderingsfrågor. Noveller från världslitteraturen. Vackra och inspirerande fotografier för skrivövningar. Dessutom en mycket tilltalande bok rent utseendemässigt.

King, Stephen "Att skriva - en hantverkares memoarer" Bra Böcker AB, 2005
King är en av världens mest sålda författare. Han propagerar för berättande framför allt. Författaren är enligt honom ett medium som tar fram en berättelse snarare än skapar den.

Knight, Brenda "Kvinnor som älskar böcker för mycket" Brainbooks, 2002
"Här får vi möta de kvinnliga författare som skrivit och berättat så lustfyllt och egensinnigt, ibland med livet som insats: från Sapfo till Anna Akhmatova, Barbara Cartland och J.K Rowlings. Det är inte ofta vi får chansen att läsa om denna stora grupp på ett så roligt och kunnigt sätt. ´Kvinnor som älskar böcker för mycket'´ är även en kärleksfull hyllning till den sällan besjungna kvinnliga läsaren på vars späda axlar hela bokindustrin vilar. Brenda Knight skriver med lust och glädje om kvinnors begär efter böcker."

Lindqvist, Karl & Norin, Elisabet "I textens rum - om konsten att skriva", Brainbooks 2001
Första delen tar upp skönlitterärt skrivande, andra halvan tar upp lyrik. Lättläst och pedagogiskt skrivet.

"Manus" Bokförlaget Pan , 2002
En antologi i pocket som ingår serien .doc. Antologin ger inblick i skrivandet som hantverk och yrke. I boken finns bidrag av bland andra Margaret Atwood,Torbjörn Flygt och Stephen King som ger sin syn på författandet. I boken finns även intervjuer med exempelvis P O Enquist och Åke Edwardsson. Spännande läsning inte bara för aspirerande skribenter utan även för bokläsare.

Melin, Lars "Litterära laboratorier " Ordfront 2002
"Tjugo experiment med text. Där ges en strid ström av stilistiska och berättartekniska synpunkter, stundtals anarkistiskt osorterat och kanske mer inspirerande för läraren än för eleverna, men det är en bok som man kan lära sig mycket nytt av. Boken är genomgående fräckt och frejdigt skriven. Den formligen ångar av respektlöshet mot den litterära traditionen. /.../Vad man imponeras av är Melins förmåga att på ett tillräckligt övertygande sätt härma olika skrivarter. Han kan utgår från en banal textsnutt och sedan visa vad Torgny Lindgren, Mickey Spillanse, Astrid Lindgren, Marianne Fredriksson, Esaias Tegnér, August Strindberg, Selma Lagerlöf, Henning Mankell, Barbara Cartland, Lars Norén, Jan Myrdal, Kerstin Ekman, Jan Guillou, Stig Strömholm och Ulf Lundell skulle ha gjort av den. /.../Att Lars Melin lyckas skapa något nytt inom genren beror på att han kommer från ett annat håll än sådana som Augustsson och Hägg. Han är inte författare eller litteraturkritiker utan i stället nordist och språkvetare."
Tommy Olofsson i Svenska Dagbladet, 9/9 2002,


Rolfner, Monica och Irène Räisenän Svensson. "Skrivguide. Prosa lyrik och film" SkrivarSidans förlag 2005.
En underhållande och konkret bok med många exempel. Monica Rolfner skriver mefd glimten i ögat samtidigt som det är pedagogiskt och mycket matnyttigt.

Selling, Bernard "Writing from Within - A Guide to Creativity and Life Story Writing" Hunter House publishers 1988
En engagerande bok om att skriva självbiografiskt. Författaren är även filmmanusförfattare och ganska inriktad på ett effektivt berättande med drivande handling och dialog.

Åberg, Gösta "Handbok i svenska" Wahlström & Widstrand, 2001
En bok som tar upp skrivregler och ger handfasta råd. Författaren är förlagsredaktör och bokförläggare.

Ödeen, Mats "Dramatiskt berättande - om konsten att strukturera ett drama" Carlssons bokförlag, 1988
Dramatiskt Berättande är en bibel för den som skriver pjäsmanus. För den mer etablerade pjäsförfattaren kan den här boken fungera som ett uppslagsverk. Den är enkel, tydlig, trevligt skriven och mycket initierad. /Sofie Ljungman.

Har du tips på böcker om skrivande? Maila mig! johanna.wistrand.sfr@folkbildning.net